Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 1

SUWAŁKI UL. PRZYTOROWA 8

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA

Recytować każdy może 8.06.2016

Email Drukuj PDF

Recytować każdy może… 8 czerwca w Białymstoku odbył się XVII wojewódzki konkurs recytatorski. Uczennice III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej -  Urszula Kutyło i Dorota Bernatowicz –( oraz Pani Monika Szpakowska jako opiekun uczennic wzięły udział w recytowaniu wybranych przez siebie wierszy. Dorota wyrecytowała III miejsce w swojej kategorii wiekowej, wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody czyli nie było przegranych.

 


 

 

Konkurs plastyczny KORUPCJA 15.12.2015

Email Drukuj PDF

Mieszko Majchrowicz uczeń I klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej  zdobył II miejsce w konkursie plastycznym  zorganizowanym przez Stowarzyszenie Aktywności Społecznej PRYZMAT w Suwałkach w ramach Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.

Celem konkursu było upowszechnianie wśród młodzieży zjawiska KORUPCJI , która była tematem prac plastycznych.

W konkursie wzięli udział uczniowie klasy II Zasadniczej Szkoły Zawodowe, byli to: Agnieszka Kruszo,  Patryk Sadowski i Mieszko Majchrowicz z klasy I. Mieszkowi udało się zdobyć nagrodę i dyplom.

Hasłem konkursu było twierdzenie – nie bierzesz – nie dajesz – wzorem się stajesz !

Mieszko Majchrowicz wykonał pracę plastyczną i zdobył II miejsce w konkursie, należy dodać, że konkurs skierowany był do uczniów szkół ponadgimnazjalnych z Suwałk i okolic, a więc   Mieszko rywalizował z wieloma innymi uczniami.

To duży sukces.  Brawo Mieszko .

Opiekunem Mieszka w jego działaniu była Pani Monika Szpakowska , która zaproponowała wzięcie udziału w konkursie i kibicowała Mieszkowi podczas tworzenia pracy. 

 


 

   

Biwak ZSZ 17-18.09.2015

Email Drukuj PDF

W dniach 17-18 września w Młodzieżowym Ośrodku Edukacyjno-Wypoczynkowym "Zatoka Uklei" w Gawrych Rudzie, dzięki uprzejmości dyrekcji Ośrodka, odbył się biwak ZSZ nr 1 Suwałkach. Podczas wspólnie spędzonych dwóch dni uczniowie wraz z nauczycielami mieli okazję: podziwiać Wigierski Park Narodowy jadąc kolejką wąskotorową; spacerować z Bindugi do Ośrodka; poznać Gospodarstwo Rybackie, w którym prowadzona jest hodowla narybku troci, pstrąga tęczowego albinosa I innych ryb, które mieliśmy okazję podziwiać w stawach, o których opowiedział nam dyrektor Gospodarstwa; wieczór spędziliśmy przy ognisku I pieczonych kiełbaskach. Nie zabrakło wspólnych wypadów and jezioro I zabaw sportowych.

 


 

 

Nowy kierunek w ZSZ

Email Drukuj PDF

W roku szkolnym 2015/2016 utworzony zostaje w Zasadniczej Szkole Zawodowej w SOSW nr 1 w Suwałkach nowy kierunek kształcenia zawodowego Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Kierunek ten jest specjalny utworzony tylko dla absolwentów gimnazjum posiadających orzeczenia o upośledzeniu umysłowym w stopniu lekkim.

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent powinien umieć:

  • utrzymywać czystość i porządek w jednostkach mieszkalnych i ogólnodostępnej części obiektu noclegowego
  • przygotowywać pokoje do przyjęcia gości
  • sprawdzać stan wyposażenia pokojów noclegowych
  • posługiwać się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem do utrzymywania czystości
  • stosować środki czystości zgodnie z przeznaczeniem
  • segregować i transportować bieliznę do prania
  • przygotowywać w zakresie podstawowym sale do obsługi konsumentów
  • zbierać po konsumpcji i odnosić naczynia oraz sztućce
  • segregować i zmywać zastawę stołowa oraz sprzęt kuchenny
  • przechowywać zastawę i bieliznę stołowa oraz sprzęt kuchenny
  • rozróżniać surowce stosowane w technologii gastronomicznej
  • wykonywać prace związane ze wstępnym i właściwym przygotowaniem surowców
  • posługiwać się podstawowym sprzętem kuchennym
  • wykonywać prace porządkowe w kuchni i na zapleczu
  • wykonywać prace związane z przechowywaniem i dostarczaniem surowców i półproduktów
  • segregować odpady i surowce wtórne
  • wykonywać określone prace w pralni hotelowej
  • transportować bagaż gości hotelowych
  • obsługiwać sprzęt do utrzymania porządku wokół hotelu
  • pielęgnować rośliny ozdobne i hotelowe tereny zieleni
  • dokonywać konserwacji i prostych napraw sprzętu i urządzeń rekreacyjnych
  • postępować zgodnie z zasadami kultury osobistej i etyki zawodu
  • dbać o bezpieczeństwo gości i ich mienie
  • stosować przepisy prawa dotyczące wykonywanych zadań zawodowych
  • przestrzegać przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
  • organizować stanowisko pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii
  • komunikować się z uczestnikami procesu pracy
  • stosować przepisy Kodeksu pracy dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy
  • korzystać z różnych źródeł informacji
  • prowadzić działalność gospodarcza.


Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej może podejmować pracę w różnego rodzaju obiektach hotelowych (hotele, pensjonaty, motele, domy wycieczkowe, kempingi).

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej współpracuje ze strukturami hotelu odpowiedzialnymi za obsługę gościa hotelowego oraz zajmującymi się utrzymaniem hotelu w czystości i dobrym stanie technicznym. Pracownicy pomocniczy, w strukturze organizacyjnej, najczęściej podlegają pracownikom służby pięter, pracownikom recepcji oraz pracownikom technicznym.

Zakres obowiązków pracownika pomocniczego obsługi hotelowej zależny jest od: typu obiektu hotelowego, standardu hotelu (ilości gwiazdek, wewnętrznych procedur obsługi gościa hotelowego, stosowanych w danym hotelu lub sieci hotelarskiej) struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa (nie wszystkie, wymienione wcześniej, działy występują we wszystkich hotelach) wielkości obiektu hotelowego (liczby pokoi, sal konferencyjnych, ilości dodatkowych pomieszczeń takich jak basen, siłownia, sauna).

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • wykonywania prac porządkowych w części noclegowej hotelu
  • wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługa konsumenta
  • wykonywania czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego
  • wykonywania prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców spożywczych, sporządzaniem potraw i napojów
  • wykonywania prac związanych z działalnością pralni hotelowej
  • wykonywania prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych
  • pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych
  • wykonywania prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne

 


 

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

60-lecie SOSW nr 1

Absolwenci

Otwarta Szkoła