Wycieczka do Warszawy 1-2.06.2017

Drukuj

Uczniowie 3 klasy kucharskiej ZSZ pod opieką p. Edyty Wawrzyn I Anetty Haraburdy uczestniczyli w Food Expo 2017 Międzynarodowych Targach Żywności w Warszawie w dniach 1-2 czerwca 2017.
Mieliśmy okazję uczestniczyć w pokazach kuchni różnych regionów, np. Lubelszczyzny, Mazowsza, oraz różnych krajów, np. Meksyku, Syberii, pokazach I warsztatach kulinarnych prezentujących przez czołowych polskich szefów kuchni z Klubu Szefów Kuchni.
Oglądaliśmy również VI MISTRZOSTWA POLSKI HYDROSOMMELIERÓW – ,,SOMMELIER ROKU 2017” oraz – X MISTRZOSTWA POLSKI KELNERÓW – JUNIOR WAITER 2017, ,,SERWIS SYNCHRONICZNY”
Wzieliśmy udział również w pokazach kulinarnych, degustacjach różnych produktów regionalnych oraz międzynarodowych (np. ślimaków), degustacjach dań przygotowanych na bazie żywności BIO – POLSKA EKOLOGIA
Podczas targów uczestniczyliśmy też w strefie edukacyjnych:
– Mała gastronomia to takie proste –  firma SILEX
– Rola tłuszczów w diecie  – ich wartość odżywcza I zdrowotna – Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
– Carving – wycinanie z warzyw dekoracji 

Uczniowie mieli okazję na inspirujące spotkanie z Mistrzem - Joseph Seeletso, który opowiadał o możliwościach odniesienia sukcesu w gastronomii. Głównym tematem tego spotkania były potrawy wegetariańskie, potrawy z kraju Mistrza – Botswany.

Dzięki uprzejmości Braci Mniejszych Kapucynów, nocleg spędziliśmy w przyklasztornym ośrodku w Zakroczymiu.

Mieliśmy również okazję zwiedzić Stare Miasto w Warszawie.